Hukodden Strandrestaurant
Tittel
Reformulering av det eksisterende - Å gi verdi til endring
Hva
Rehabilitering- og transformasjonsforslag av Hukodden Strandrestaurant.
Diplomprosjekt, Bergen Arkitekthøgskole
Hvor
Hukodden, Bygdøy, Oslo
Stikkord
bærekraft, håndverk, ombruk, gjenbruk, transformasjon
Om prosjektet
Hvordan kan vi gjøre eksisterende bygg mer relevant gjennom ny bruk og endring? Jeg ser et økende fokus på håndverk, bærekraft og ombruk i arkitekturfeltet. I dette prosjektet avdekker, avklarer og fremhever jeg som metoder for transformasjon.
Prosjektet tar utgangspunkt i Hukodden Strandrestaurant som ligger ytterst på Huk, på Bygdøy i Oslo. Bygget ble reist under 2. verdenskrig som privat badehus for den nazistiske lederen Vidkun Quisling. Like etter krigen ble det tatt i bruk som kafè og etter hvert strandrestaurant, slik de fleste kjenner bygget som i dag.
Intensjonen er å skape et åpent bygg som tar et standpunkt til perioder hvor bygget i ulike grader har vært lukket.
Arkitekturen jeg foreslår er en reformulering av det som finnes i tillegg til at jeg introduserer nye arkitektoniske elementer som er i dialog med det eksisterende og legger til rette for et nytt kapittel.
1947. Wilse, Anders Beer. Norsk Folkemuseum.
Avdekke, avklare og fremheve
En metodikk og tilnærming til ombruk, transformasjon og rehabilitering.
Ombruk og gjenbruk: begrepsforståelse
Et viktig startpunkt for diplomprosjektet var å forstå hvordan transformasjon, ombruk og gjenbruk benyttes av arkitekturbransjen. Hva betyr begrepene og hvilken betydning har de i verdisetting av prosjekter? I denne artikkelen publisert hos arkitektur.no går jeg mer inn på hvordan ombruk også er en opplevelse og diskuterer en verdisetting deretter. Dette har vært et av flere resultater ved diplomprosjektet - å forstå kompleksiteten og mulighetene som ligger i transformasjons- og ombruksprosjekter.
Kilder til begreper og forklaring: Direktoratet for byggkvalitet, Resirqel, Norsk Stålforbund, Sirken. Egne illustrasjoner.